Lehdissä julkaistaan monenlaisia kantaaottavia tekstejä – lukija voi ottaa kantaa vaikkapa kirjoittamalla mielipidetekstin tai kommentoimalla verkkojuttua. Toimittaja taas voi kirjoittaa kolumnin tai kommentin. Pääkirjoitus on erityinen kantaaottava teksti siksi, että se kertoo lehden – ei yksittäisen toimittajan tai lukijan – näkemyksen johonkin ajankohtaiseen aiheeseen.
Esimerkiksi Iltalehti kertoo pääkirjoituksestaan: ”Iltalehti julkaisee pääkirjoituksen verkossa joka päivä. Pääkirjoitus ottaa kantaa päivän tärkeimpiin aiheisiin. Osallistu keskusteluun!”
Helsingin Sanomien mukaan: ”Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.”
Tutki, millaisia nuoriin liittyviä teemoja suomalaisten sanomalehtien pääkirjoituksissa on käsitelty viimeisen vuoden aikana. Tee Google-haku vuoden rajauksella (aikarajauksen saat määriteltyä kohdasta ”työkalut”), ja laita hakusanoiksi esimerkiksi ”nuoret” ja ”pääkirjoitus”. Voit myös tarkentaa hakua haluamallasi tavalla.
Millaiset teemat teksteissä korostuvat? Entä millaiset teemat jäävät syrjään? Korostuvatko positiiviset vai negatiiviset asiat?
Hyppää päätoimittajan saappaisiin. Päätä ensin, minkä lehden päätoimittajana toimit – onko kyseessä paikallislehti, aluelehti vai valtakunnallinen lehti. Valitse yksi pääkirjoituksissa syrjään jäävä nuoriin liittyvä aihe ja suunnittele pääkirjoitus.